+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Temat: Cesarka na życzenie ma być zakazana

Administrator lobuziak zloty Nadin is an unknown quantity at this point Avatar Nadin
    Wpisy
    6

Domyślnie Cesarka na życzenie ma być zakazana

Cesarskie cięcie na życzenie - możliwość, którą co roku wybierają tysiące polskich matek - może wkrótce zostać zakazana i wręcz uznana za błąd w sztuce medycznej - dowiedział się "Dziennik". Gazeta informuje, że zakaz takich zabiegów znajdzie się w wytycznych, które opracowuje specjalny zespół działający przy Ministerstwie Zdrowia. Rekomendację w tej sprawie przygotowało Polskie Towarzystwo Ginekologiczne.

- Cesarskie cięcia mają się odbywać tylko wtedy, kiedy będą ku temu wskazania medyczne. Te zabiegi nie są obojętne dla zdrowia kobiety - powiedziała "Dziennikowi" minister zdrowia Ewa Kopacz. Zaś wiceprezes Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego Tomasz Niemiec dodał, że "kobieta to nie jest walizka, którą można sobie dowolnie otwierać i zamykać".

Już wcześniej departament prawny Ministerstwa Zdrowia ogłosił, że cesarka na życzenie należy do zabiegów, które mogą być uznane za błąd w sztuce lekarskiej. O tym, czy tak się stanie, zadecyduje opublikowana jesienią wersja standardów opieki okołoporodowej.

W ub.r. na dobrowolne cięcie, bez żadnych wskazań medycznych, zdecydowało się od 8 do 12 tys. polskich kobiet, podaje "Dziennik". Minimalizowanie liczby cesarskich cięć zaleca Światowa Organizacja Zdrowia.
    http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,5607313,Ewa_Kopacz_chce_zakazac_cesarek_na _zyczenie.html

Cesarka na życzenie ma być zakazana, a co Wy o tym sadźcie?
    Myślicie że to dobry czy zły pomysł?

Cat
    Cat jest nieaktywny
    Senior Member lobuziak brylantowy Cat Avatar Cat

Domyślnie

Sadze, ze jesli kobieta jest zaznajomiona z plusami i minusami, z powiklaniami idacymi za cc, to powinna miec mozliwosc wyboru (po podpisaniu deklaracji, ze wie o wszystkich za i przeciw).
    Sylwia, Andrzej i Filip (13piatek,VI,2003)

Junior Member martamala is on a distinguished road Avatar martamala

Domyślnie

każda kobieta powinna mieć wybór. Ze średniowiecza już dawno wyszliśmy wiec nie wiem po co chcą się cofać???

Administrator Przedszkolaczek Alienscum Avatar Alienscum
    Wpisy
    2

Domyślnie

A ja uważam, że cesarka na życzenie to głupota. (Myślę głównie o takich przypadkach, gdzie zdrowa jak koń kobieta przychodzi na poród i życzy sobie cesarkę aby mieć poród z głowy)
    O tym powinien decydować lekarz.
    Pacjenci nie mają odpowiedniej wiedzy, a szkoda żeby ktoś sobie rujnował zdrowie, np. po namowie koleżanki.

Często poruszanym argumentem przez kobiety jest to, że mają one prawo decydować o swoim ciele sama - z tym się całkowicie zgadzam, ale jednak wydaje mi się, że w tym przypadku decyzja powinna być podjęta przez lekarza, bo to on jest chyba najbardziej kompetentny w tych sprawach.

Senior Member lobuziak zloty sylwia.wk ma wyłączoną reputację Avatar sylwia.wk

Domyślnie

Ja jestem za.. Teraz kobiety chca ciagle te cesarki a ja w tym sensu niewidze..

Member Niemowlak martaa is on a distinguished road Avatar martaa

Domyślnie

Nigdy bym sie na to nie zdecydowała. Współczuje kobietom które ze wzgędów zdrowotnych musiały mieć cesarkę, choć pragnęły urodzić siłani natury. Kobiety które rodzą przez cesarskie cięcie na życzenie pozbawiają sie naprawdę wspaniałych chwil i emocji zwiazanych z narodzinami dziecka. jestem bardzo szcześliwa i dumna z siebie że urodziłam córkę naturalnie. Niby mozna miec cesarke ze znieczuleniem zewnatrzoponowym i być świadomym w momencie gdy wyciagaja dziecko z brzucha, ale to napewno nie to samo...
    Jeśli chodzi o strach to może zamiast tych cesrek lepiej walczyc o darmowe znieczulenie podczas porodu...
    Ja rodziłam bez znieczulenia i było bardzo dobrze, mimo że bardzo sie bałam. emocje, obecność męża, świadomość że za pare chwil przywitam moje maleństwo, bo z każdym skórczem jest bliżej... ból jest najmniej ważny. Mój poród był przyjemny, bardzo miło wspominam te chwile i za nic w świecie nie zamieniłabym tego na cesarkę.

Domyślnie

Ja rodziłam ze znieczuleniem.. Jakoś na 2-goie dziecko siezdecydować niemoge ze względu właśnie na poród.. i mimo znieczulenia straszny ból.. ale po cesarce jeszcze więcej zazwyczaj się cierpi..

Senior Member lobuziak cukierkowy asiolcza Avatar asiolcza

Domyślnie

Ja bardzo chciałam mieć cesarke.I miałam.Nie zapłaciłam,nie prosiłam,a jednak tak wyszło.Nie żałuję...

Administrator Przedszkolaczek Alienscum Avatar Alienscum
    Wpisy
    2

Domyślnie

To znieczulenie jest dodatkowo płatne?
    Heh tego się nie spodziewałem - myślałem że to standard.

Domyślnie

Ja mialam znieczulenie i bylo za darmo dlawszystkich.. ogolnie za nic przy porodach sie nieplacilo..

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia