Pewnie że można robić, my robiliśmy jak Alan miał chyba z 3 lata.
Od dłuższego czasu mam dylemat czy robić już córce testy skórne czy jeszcze poczekać. W testy z krwii nie wierzyłam, ponoć niemiarodajne ale już chyba dorosła do testów skórnych co sądzicie, czy 5-latka już się nadaje i czy wyniki tych testów będą wiarygodne?
Ostatnio edytowane przez brzozak ; 23-02-10 o 11:37
Pewnie że można robić, my robiliśmy jak Alan miał chyba z 3 lata.
my naszej Kindze tez bedziemy zmuszeni chyba robicnam lekarz powiedziala ze najbardziej wiarygodne to sa wlasnie u dzieci powyzej 5 lat te wczesniejsze niestety nie i powinno sie je dlatego powtorzyc tak sie dowiedzialam na ostatniej wizycie
Brzozak dokładnie nasz Alan miał 3 latka kiedy zdecydowaliśmy się zrobić mu testy z skórne po to żeby ustalić na co ewentualnie nasze dziecko jest uczulone. Alergolog do którego chodzimy z Alanem podpowiedział nam że już od 3 roku życia można zrobić takie testy.
Dlatego postanowiliśmy zrobić Alanowi takie testy skórne, a ponieważ jego rączki były jeszcze bardzo malutkie zamiast na przedramieniu pielęgniarka zrobiła Alanowi nakłucia na plecach i z tych testów w tedy wyszło że Alan nie jest na nic uczulony.
Znalazłam jeszcze taki artykuł gdzie pisze, że: "Wyniki mogą być także zafałszowane u małych dzieci, dlatego większość lekarzy zaleca wykonywanie testów alergicznych dopiero u dzieci powyżej 3. roku życia. " Testy alergiczne ? dlaczego potrzebne | abcbadania.pl.
Brzozak, Ola jeśli Wasze dzieci mają już po pięć lat to spokojnie bym już zrobiła im testy alergiczne skórne.
Na razie się waham, obserwuję córkę i raczej wiem co ją uczula. Pewnie nie wszystko wyłapię ale czekolada i nadmiar mleka powodują szorstką skórę na brzuchu i plecach oraz kaszel.
Zapytam pediatrę, bo jak mała miała 3 lata to mówiła żeby poczekać do 5![]()
5 lat to najwczesniej