Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6
  1. #1
    Member
    Zarejestrowany
    May 2006
    Skąd
    Bydgoszcz
    Postów
    64

    Domyślnie Ciacha, słodkości dla alergika?

    Poszukuje nowych przepisów bez dodatku kakao, miodu, mleka (którego nie można zamienić na śmietanę), orzechów. Pomożecie?
    Ostatnio edytowane przez Nadin ; 09-06-08 o 10:28

  2. #2
    Administrator
    Zarejestrowany
    Apr 2008
    Wiek
    32
    Postów
    2,778
    Wpisy
    6

    Domyślnie

    Hania mój synek tez nie może jeść wielu rzeczy, dlatego podaje przepisy bez mleczne i bez jajeczne.

    Przepis na pączki bez jajek i mleka- jest to zmodyfikowany przeze mnie przepis na paczki, które wychodzą bardzo smaczne
    Składniki:
    - 500 g maki
    - pól opakowania cukru waniliowego
    - 3/4 szklanki cukru
    - 200 stopionego masła ale nie gorącego! (może być zamiennie margaryna, ale ja polecam masło)
    - 1,5 szklanki cieplej wody
    - 2 łyżeczki spirytusu, ewentualnie wódki (alkohol ten na 100% odparuje, a spowoduje ze ciasto będzie pulchne)
    - śliwkowe powidła bądź różaną konfitura
    - cukier puder do posypania
    - parę kropli zapachu migdałowego
    - olej do smażenia
    - szczypta soli

    Sposób przygotowania:
    1. Do kubeczka włożyć drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę maki, dodać 1/2 szklanki cieplej wody i dobrze to wszystko razem rozetrzeć. Następnie nakryć dobrze kubeczek ściereczką i odstawić w cieple miejsce (nie w gorące). Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do ostygnięcia.
    2. Make przesiać, dodać cukier, szczyptę soli i polowe op. cukru waniliowego (tego małego), dodać rozczyn z drożdży wszystko razem dobrze wyrobić ciasto, tak długo aż będzie odchodzić od rak i miski.
    3. Do wrobionego ciasta dodać rozpuszczone masło, spirytus i parę kropli zapachu. Dobrze wyrobić ciasto dopóki nie będzie jednolite i gładko odchodzić od miski i rak. Następnie wyrobione ciasto odstawić przekryte dobrze ściereczką w ciepie miejsce.
    4. Gdy ciasto podwoi swoja objętość po kawałku rozwałkowywać i wykrajać szklanka (brzegi szklanki obtoczone w mace) po 2 krążki. Na jeden nakładać łyżeczkę marmolady i oba dobrze zaklejać, uformować i odłożyć po ściereczkę na ok. 15 min. do wyrośnięcia.
    5. Smażyć w głębokim oleju z obu stron. Upieczone wyjąć na serwetki lub ręczniczki papierowe (aby wsiąkły tłuszcz) i posypać cukrem pudrem.

    Zdrowe ciasteczka owsiane ze słonecznikiem- znalazłam go kiedyś w internecie, według tego przepisu wychodzą przepyszne ciasteczka
    Składniki:
    - 1 i 1/3 szklanka maki
    - 1 szklanka płatków owsianych
    - 1 kostka miękkiego masła (lub margaryny)
    - 1 szklanka cukru (w zależności od upodobań, można mniej lub więcej, poza tym ja daje pól na pól cukier zwykły i puder, wtedy są bardziej kruche)
    - 1 opak. cukru waniliowego (nie trzeba jeśli uczula)
    - 1 szklanka ziaren słonecznika
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Sposób przygotowania:
    Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni do czasu aż będą jasnozłote.
    Masło (margarynę) wymieszać mikserem w misce z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia
    Dodać ostudzone ziarna, płatki owsiane, szczyptę soli i jeszcze raz wymieszać. Wsypać make i zagnieść ciasto - ma być miękkie i tłuste.
    Następnie należy ulepić kulki o wielkości orzechów wolskich.
    Ciastka kłaść na blasze (można je nieco spłaszczyć) i piec w piekarniku 175 st. ok. 15 min.
    Na początku maja konsystencje dość krusząca sie dopiero jak wystygną sztywnieją.

    Szarlotka z kaszy manny- w tym przepisie występuje masło, mój synek po mimo tego ze nie jadl mleka, mogl jednak jesc maslo (wedlug naszych alergologow).
    Składniki:
    - 1 szklanka kaszy manny
    - 1 szklanka maki
    - 1 szklanka cukru
    - 1 kg kwaśnych jabłek (antonówka!)
    - 3/4 kostki masła

    Sposób przygotowania
    Kasze mannę, make i cukier dokładnie wymieszać, można dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, ale nie jest to konieczne.
    Jabłka zetrzeć, i potem układać warstwami w tortownicy (wysmarowanej masłem): ok. 1 szklanki ciasta, na to jabłka, znów szklanka ciasta + jabłka, i na gorze 3-cia szklanka ciasta,
    na to wszystko zetrzeć lub ułożyć równomiernie plastry masła (3/4 kostki),
    wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut (170 stopni).
    Ostatnio edytowane przez Nadin ; 09-06-08 o 10:26

  3. #3
    Administrator
    Zarejestrowany
    Apr 2008
    Wiek
    32
    Postów
    2,778
    Wpisy
    6

    Domyślnie

    Polecam jeszcze ciasteczka ryżowe- bez glutenu, jaj i mleka- to bardzo pyszne ciasteczka, które robi się bardzo łatwo i szybko
    Mój synek je uwielbia, zresztą nie tylko on, ja mu zawsze połowę podjem

    Składniki:
    - 1/2 szklanki maki ryżowej
    - 1/2 szklanki kukurydzianej
    - 1/3 szklanki wody
    - łyżeczka masła
    - 3 łyżki Sinlacu
    Sposób przygotowania:
    Masło trzeba posiekać z mąka a Sinlac wymieszać z wodą. Potem wszystkie te składniki połączyć - wrobić i ciasto włożyć do zamrażalnika w foliowym woreczku na 15 min. Po upływie tego czasu- z ciasta formujemy spłaszczone kulki na ok 1cm grubości. Na końcu układamy ciasteczka na wysmarowanej tłuszczem blaszce i pieczemy ok 15 w 220 stopniach C.

  4. #4
    Administrator
    Zarejestrowany
    Apr 2008
    Wiek
    32
    Postów
    2,778
    Wpisy
    6

    Domyślnie

    Deserek z jabłkiem bez mleka, jaj, glutenu
    Składniki:

    - 1 duże jabłko
    - 1/2 l wody
    - 1 czubata łyżeczka mąki kukurydzianej
    - 1 czubata łyżeczka mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej
    - 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej
    - 1 łyżka cukru

    Sposób przygotowania:
    Należy umyć i obierz ze skórki jabłko a potem utrzeć je na tarce. Następnie trzeba odlać szklankę zimnej wody i rozrób w niej mąkę, a pozostałą wodę ugotować z jabłkiem- mieszając przez 5 min. Na końcu do gotującej się wody należy wlać mąkę rozrobioną z wodą i to gotować cały czas mieszając aż zgęstnieje.


    Ciasteczka cynamonowe -kruche bez mleka, jajek i bez glutenu
    Składniki:
    -4 łyżki oliwy
    - 1 szklanka mąki kukurydzianej
    - 2 łyżki cukru
    - 4 łyżki wody

    Sposób wykonania:
    Wszystkie składniki należy szybko zagnieść, a potem wyrobione ciasto zawinąć w folię i włożyć na ok. godzinę do lodówki. Następnie z rozwałkowanego ciasta trzeba wyciąć ciasteczka (można przy pomocy szklanki, foremek, albo też nożem pociąć w paseczki). Na końcu ciasteczka należy piec ok 5 minut w temperaturze 125 stopni.


    Ciasteczka kokosowe- bez mleka, jajek i glutenu
    Składniki:
    - opakowanie kleiku ryżowego
    - 200 g margaryny
    - pół szklanki cukru
    - 5 łyżki wiórków kokosowych

    Sposób przygotowania:
    Margarynę należy rozpuścić razem z cukrem do tego wsypać kleik ryżowy i wiórki kokosowe. Potem uformować z masy spłaszczone kluli i piec w piekarniku do póki się nie zarumienią.


    Ciasteczka owsiane- bez mleka i jajek
    Polecam bo są naprawdę bardzo pyszne
    Składniki:
    - 400 g. płatków owsianych błyskawicznych
    - 4 łyżki kleiku ryżowego
    - pół szklanki cukru
    - 200 g margaryny
    - szczypta soli
    - 3 łyżki rodzynek ( jeśli dziecko jest na nie uczulone)
    - 3 łyżki ziarna łuskanego słonecznika

    Sposób przygotowania:
    Należy rozpuścić margarynę z połową szklanki cukru. Potem trzeba dodać płatki owsianych błyskawiczne, rodzynki i słonecznik. Z masy formujemy spłaszczone kuleczki i pieczemy to w piekarniku dopóki się nie zarumienią.

  5. #5
    Administrator
    Zarejestrowany
    Apr 2008
    Wiek
    32
    Postów
    2,778
    Wpisy
    6

    Domyślnie

    Ciasto z jabłkami dla alergika
    Składniki:
    -mąka,
    - 60dkg cukru pudru
    - 1 szkl
    - 1,5 kostki margaryny
    - 2- 3 jabłka (kwaskowe) i cukier waniliowy, cynamon, odrobina mąki ziemniaczanej.

    Sposób przygotowania:
    1. Najpierw trzeba wymieszać mąkę z cukrem pudrem, a potem dodać margarynę. Należy posiekać te składniki szerokim nożem, a potem wyrobić to wszystko rękami, do czasu aż wszystkie te składniki się dokładnie połączą (jednak nie za długo, bo margaryna zbyt mocno może się rozpuścić). Potem trzeba włożyć ciasto na pół godziny do lodówki.
    2. A w tym czasie należy przygotować owoce-umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Potem trzeba dodać do owoców cukier waniliowy, cynamon i mąkę ziemniaczaną.
    3. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Dzielimy je na 2 porcje: 2/3 na blachę, a z 1/3 robimy kruszonkę. Większą cześć ciasta wykładamy na blachę, której nie potrzeba już niczym smarować. Nakładamy na blachę ciasto i ugniatając je palcami ( ciasto powinno mieć 1-1,5cm grubości).
    4. Na ciasto nakładamy jabłka wymieszane z podanymi powyżej składnikami i ścieramy kruszonkę z pozostałego ciasta- na tarce na grubych oczkach.
    Pieczemy w gorącym piekarniku 220*C (z termoobiegiem 200*C) ok.20-30 minut.

  6. #6
    agh
    agh jest nieaktywny
    Senior Member
    Zarejestrowany
    Nov 2009
    Skąd
    Kołobrzeg
    Wiek
    29
    Postów
    226

    Domyślnie

    Nadin, świetne przepisy, chętnie bym wypróbowała, ale mój synek źle reaguje na kukurydzę i kaszkę kukurydzianą, więc obawiam się, że mąka kukurydziana też może go uczulić. Myślisz, że mogę ją zastąpić mąką pszenną?

 

 

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Powered by vBulletin™ Version 4.2.1
Copyright © 2014 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 02:28.